Sulten på flere lærlinger – stort behov for ett fag
Det er høysesong for unge som skal søke seg til læreplasser rundt om i Norge.
I en årrekke har det i bransjen vært stor etterspørsel både på kokker og kokkelærlinger.
Som Norges største lærebedrift merker Forsvaret kokkekrisen godt.
Halvpartene av læreplassene risikerer å stå tomme.
Tuva Bigseth jobber i byssa på fregatten KNM Roald Amundsen.
– Jeg har vært ombord i snart to år og trives veldig godt, sier andreårslærling Tuva Bigseth.
På marinefartøyet Roald Amundsen har Bigseth (18) fått bryne seg på å lage mat for sultne soldater og seilt i farvannene ved Riga, England og oppe i Nord.
– Det er så mange hyggelige folk man får jobbe sammen med. Når vi er ute og seiler er det veldig koselig å kunne se solnedganger og når det er nordlys er alle ute og tar bilder fra dekk. Det er veldig kjekt!
Kombinerer førstegangstjeneste og læretid
Tuva tar læretiden sin i Forsvaret for å slippe førstegangstjeneste etter læretiden.
Som lærling, blir den i stedet en del av læretiden, og slik «sparer» hun ett år. I tillegg til å være kokkelærling har Tuva også tatt flere kurs underveis.
Kokkene på sjøforsvarets fartøy har en viktig sekundærrolle innen førstehjelp ombord, og de har derfor kurs innen sanitet.
– Jeg ble kokk fordi jeg først og fremst er glad i å lage mat, og at folk liker maten jeg lager til dem, ler hun. Det er veldig fint å jobbe her siden det kommer hele tiden inn nye unge folk, og alle her er kjempekoselige.
Kystvakta tar imot en fjerdedel av alle lærlinger i Forsvaret og har hele 10 kokkelærlinger seilende på sine fartøy, men det kunne vært flere.
Lærlingekoordinator i Opplæringskontoret for Forsvaret, Jørgen Ellingsen, mener å være kokk i Forsvaret er en underkommunisert mulighet for unge.
– Alle Forsvarets avdelinger har behov for kokker og kokkelærlinger, det er mange soldater og ansatte som skal ha mat, og det er generelt et stort volum på matproduksjon i Forsvaret.
En av fordelene med å være lærling i Forsvaret er at man har ordnet arbeidstid.
– Å kunne jobbe som kokk og også ha et liv ved siden av, er ikke standarden i dette yrket, men hos oss jobber man i fast turnus både på land og ute på fartøy.
Minner om søknadsfristen
– Bare Forsvaret er Forsvaret, og som lærling hos oss får du mange unike opplevelser sammen med andre unge. Vilkårene våre tåler sammenligning med de fleste.
– Fri kost og losji, gratis hjemreiser og stipend til yrkesretta kurs setter også de fleste av våre lærlinger stor pris på, avslutter lærlingekoordinator i Jørgen Ellingsen.
Han oppfordrer eventyrlystne kokkeelever til å sende inn søknad på læreplass på Forsvaret.no innen søknadsfristen som er 15. Februar.