Lokal | 23. jan. 2015

Vern om arbeidsmiljøloven

Leserinnlegg: En samlet fagbevegelse, YS, Unio og LO, går 28. januar til en to timers politisk streik mot regjeringens forslag til endring av arbeidsmiljøloven.

Vern om arbeidsmiljøloven
Andris Hamrefredag 23. jan. 2015 10:34

Vi reagerer både på forslagene om flere midlertidige ansettelser og forslagene om å gi Arbeidstilsynet utvidet adgang til å gi dispensasjon for alternative arbeidstidsordninger.

Vi aksepterer ikke at det rokkes ved hovedregelen om faste ansettelser. Dernest: Arbeidsmiljøloven er en vernelov. Derfor må vernehensynene veie tyngst.

Vi anbefaler at Stortinget, når de skal behandle forslagene, lytter til dem som vet hvor skoen trykker, de som har ansvaret for vaktlister og bemanning og de som går i turnus og på vakt.

Forslagene som fremmes er en forskyvning av maktforholdene i arbeidslivet. Arbeidsgiverne får mer makt og arbeidstakerne mindre. Balansen forrykkes og det tukles med den norske modellen.

Det kan være grunn til å minne om Kåre Willochs kloke ord under en debatt på Arendalsuka i fjor sommer: «Jeg ville passet nøye på at man ikke undergraver ansettelsessikkerheten for det overveldende flertall av arbeidstakere som gjør en utmerket jobb og som trenger den sikkerheten som ligger i en arbeidsmiljølov».

8 likestillingsgrunner

Færre kvinner får fast jobb. Det blir tyngre for midlertidig ansatte å få fast jobb, og flertallet av disse er kvinner.

1. Færre kvinner får fast jobb. Det blir tyngre for midlertidig ansatte å få fast jobb, og flertallet av disse er kvinner.
2. Boliglån i det blå.Når døra for fast jobb blir trangere, blir det vanskeligere å få lån og egen bolig.
3. Utrygt å stifte familie. Etablering og fødsler utsettes når midlertidige jobber betyr økonomisk utrygghet.
4. Diskriminering av gravide og småbarnsforeldre. Med midlertidig ansettelse blir man mer redd for å miste jobben, og vernet mot diskriminering svekkes.
5. Tilbakeslag for likelønn. Mulighetene for likelønn i lønnsoppgjørene blir dårligere hvis det organiserte arbeidslivet svekkes.
6. Vanskeligere å hente i barnehagen. Mer pålagt overtid gjør det mer krevende å få hverdagen til å gå i hop.
7. Uforutsigbar kvelds- og søndagsjobbing.Mer tilfeldig arbeid og økt press for å måtte ta vakter er slitsomt, og mer søndagsarbeid går ut over familiesamvær og fritidsaktiviteter.
8. Mer tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Når det blir vanskeligere å kombinere to jobber og omsorg, blir nesten alltid mannens jobb prioritert.

Hovedtillitsvalgte i Os
LO, YS, Unio

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.