Næringsliv | 12. sep. 2013

– Skal det vera ein dessert?

Sjømat, sausar og snop: Asia Mat, som opna på AMFI Os i dag, byr på varer for ein kvar smak.

– Skal det vera ein dessert?
Floriss innom med blomar til Vang og søsknene. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 12. sep. 2013 13:23

Bildeserie:

Delikatesser frå havet. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Delikatesser frå havet. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Dim sum - kjent asiatisk fingermat. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Dim sum - kjent asiatisk fingermat. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Stort utval i sausar. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Stort utval i sausar. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Iste og dessertar. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Iste og dessertar. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Chips og sjokolade. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Chips og sjokolade. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Søstrene Mai Thi og Vang Thi Dang. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Søstrene Mai Thi og Vang Thi Dang. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Broren Quang van Dang. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Broren Quang van Dang. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
1 av 7

Torsdag opna butikken Asia Mat på AMFI Os, den første i bygda med utelukkande asiatiske daglegvarer.

Bukettane strauma på før og etter opning og det gjekk ikkje mange minutta etter at porten blei opna før det sto tett med kundar i butikken.

– Her blir eg fast kunde, seier Kristina Bjånesøy Tikkanen, ein av fleire utan asiatisk opphav som var å treffa mellom dei spennande hyllene.

– Med bakgrunn som kokk er eg interessert i nye smakar, og no slepp eg endeleg å reisa til by'n for å få tak i desse varene. Det er lett å laga nye rettar og eg er vant med å få god hjelp i slike butikkar, legg ho til.

– For ein norsk nybyrjar, kva er enklast?

– Nudlar og scampi, for eksempel. Dei har dessutan mange grønsaker som ikkje finnest i andre butikkar, absolutt verdt å prøva, anbefalar Kristina.

Justerer utvalet etter ønskje

Det er søstrene May Thi Dang og Vang Thi Dang som saman med broren og Quang van Dang i dag opna butikk der Helsekosten heldt til før flytting.

– Vi har jobba dag og natt for å koma i mål, og no, fem minutt før opning, er det berre éin ting som gjenstår, å fylla grønsakene i hyllene, seier Vang Thi.

Dei tre er ferske butikkdrivarar, men seier dei har fått god hjelp av leverandørane til å ta ut varer. I tillegg har Vang ein svoger med bakgrunn frå restaurantbransjen og ho kjenner dessutan varene godt som kunde og forbrukar.

– Det er mange varer vi førebels ikkje har tatt inn, men som vi kan få i utvalet om kundane vil. Det er berre til å koma med ønskje, så justerer vi litt på utvalet etterkvart.

Frå saus til snop

Vi fekk Vang til å ta ein runde med oss i butikken og fortelja om varene.

– Vi har veldig mange sausar, og enkelte typar sausar har vi frå mange ulike produsentar, gjerne same type saus frå produsentar i Thailand, Filippinene, Vietnam, Kina og Korea.

Ho seier dei kjem til å ha oppskrifter liggande i butikken og hjelpa norske kundar og andre nybyrjarar innan asiatisk mat med å finna dei rette varene.

– Vi har også eit stort utval av fisk, sjømat-delikatesser og nokre ferdigsteikte, fryste vårrullar og scampi, som berre er til å varma opp.

I kjøleskapet står blant anna soyamjølk og iste laga av grønn te. Og nokre flasker som ser ut til å vera dressing.

– Det er ikkje dressing og det er ikkje rumpetroll, ler Vang.

– Det er dessert med basilikumfrø, det er berre å vri om korken og ta seg ein slurk, fortel ho, før ho må gå for å hjelpa til med alle kundane i butikken.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.