Politisk pisk i bru-saken?
Lesarinnlegg, Eirik Lekven: Bru over Bjørnafjorden – politiske pisker i kommunestyret?
I dag 29. januar 2013 vil det være et ekstraordinært kommunestyremøte i Oseana. I innkallingen er det å lese at tirsdag 5. februar vil Os kommune ha ett nytt kommunestyremøte hvor det da skal fattes vedtak for ny høringsuttalelse vedrørende fergefri E39 Aksdal-Bergen. De tekniske og økonomiske sidene ved valg av traséalternativ for ferjefri E39 gjennom Os, er omfattende og er en sak for seg selv som jeg ikke berører i dette innlegget.
Denne gangen har administrasjonen lagt frem et forslag til vedtak om valg av trasé med bru over Bjørnafjorden. Administrasjonen har ikke laget noe alternativ framlegg til vedtak i saken. For de som kjenner litt til politikken i Os, så har alternative framlegg til vedtak vært vanlig i en rekke saker i både Os kommunestyre og i Plan og bygningsutvalget, helt siden Frp/H-grupperingen fikk makten i Os for 13 år siden.
Så faglig sikker er administrasjonen at det ikke finnes snev av tvil om hvilket trasévalg som er det beste for osingene?
Eller kan det være at den øverste administrative ledelse (rådmannen?) er påvirket av «politiske signal» fra vår «alles» ordfører? Det er sikkert «politisk» ønskelig av flertallet Frp/H at administrasjonen ikke skal være med å skape noen form for tvil.
Vår ordfører Terje Søviknes har tidligere snakket varmt for folkeavstemninger i viktige lokale saker.
Til nå har ikke en eneste slik folkeavstemning blitt utført blant osingene. Sist det var aktuelt var da Svegatjørn – Rådal skulle bompengefinansieres. Ordfører Terje Søviknes «visste» at osingene ville ha vegen, og derfor var det unødvendig med folkeavstemning. Er ordfører Terje Søviknes like sikker på at osingene vil ha en enorm 4-felts bru over Bjørnafjorden med en tilhørende 4-felts motorveg som pløyer seg gjennom det vakre landskapet i Søre Øyane og Søre Neset? Er det for tidlig i prosessen med en folkeavstemning?Synes Søviknes at osingene bør vente lenger?
Slik jeg ser det burde en folkeavstemning i denne saken blitt utført for lenge siden, men det er vel ikke for sent, Terje? For meg er det tydelig at dersom Frp/H hadde ønsket en folkeavstemning, så hadde allerede resultatet av denne vært klar i dag.
Det er åpenbart veldig langt mellom liv og lære hos Fremskrittspartiet i Os.
Men tilbake til kommunestyremøtene den 29. januar og 5. februar. Begge disse møtene omhandler samme sak, men hvor det i dag vil være et temamøte hvor Statens vegvesen, professor i samfunnsøkonomi, høyremann, og bystyrerepresentant i Bergen, Victor Norman, samt Folkeaksjonen mot bru over Bjørnafjorden ved Knut Børgesen, skal legge frem sine syn/argumenter for valg av trasé. Kommunestyrerepresentantene vil gis anledning til kommentarer/spørsmål etter hvert innlegg.
Nå skal som sagt ikke Os kommunestyre fatte noe vedtak i dag. Selve vedtaket skal gjøres i et eget kommunestyremøte den 5. februar.
Hvorfor velger ordfører Terje Søviknes å utsette å treffe vedtak når all informasjon gis allerede i kommunestyremøtet i Oseana uken før? I praksis er det vel ikke vanskelig å gjennomføre et ordinært kommunestyremøte i Oseana?
Dette er vel en noe unaturlig deling av én politisk sak? Det får meg iallefall til å stille spørsmål om hvorfor ordføreren legger opp til to-spors politisk behandling av én kommunestyresak. Ordfører Terje Søviknes (Frp) skal åpne saken i ett kommunestyre, hvor det meddeles informasjon og kommenteres, men hvor selve debatten og vedtaket utsettes til neste kommunestyremøte den 5. februar. Det er vanskelig å se den reelle begrunnelse for dette?
Et problem med slik todeling av saksbehandlingen er at det vil kunne være kommunestyrerepresentanter som møter i Oseana i dag 29. januar, men som ikke har anledning til å møte den 5. februar når vedtaket skal fattes, og vice versa.
Ordfører Terje Søviknes sin todeling av denne saken gjør til at kommunestyre-representanter som møter i Oseana i dag 29. januar ikke nødvendigvis er de samme som fatter vedtaket i kommunestyremøtet den 5. februar. En kommunestyrerepresentant som er tydelig bru-motstander på kommunestyremøtet i Oseana, kan når vedtaket skal fattes uken etter ha blitt erstattet av en representant som ønsker bru over Bjørnafjorden, eller av en representant som lettere lar seg føye ved bruk av partipisken.
En todeling av den politiske behandlingen vil og kunne bety at ikke alle representanter vil ha den samme informasjonen når vedtaket skal fattes, grunnet at de ikke var til stede under kommunestyremøtet i Oseana uken før.
Vil Frp/Høyre-alliansen holde?
I administrasjonens forslag til vedtak/høringssvar så vil en at ilandføring av en bru over Bjørnafjorden skal primært være på Halhjem/Bjørnatrynet. Skal en derimot tro Statens vegvesen så vil en bru sannsynligvis ilandføres i Søre Øyane. Det er tross alt snakk om ca en kilometer kortere bro.
Varaordfører Marie Bruarøy (H) har visstnok ikke landet på et indre eller ytre traséalternativ, skal en tro media. Tiden er nå inne. Frp og Høyre i Os har samarbeidet i 13 år, og har stort sett vært samstemte i saker som kommer til avstemning i kommunestyret. I kommunestyremøtet den 5. februar vil nok det være et gruppemøte eller to i forkant av avstemningen. Jeg tror nok ordfører Terje Søviknes vil gi rom for en prøveavstemning i kommunestyret, slik at den enkelte kommunestyrerepresentant, uavhengig av parti, i det minste får en mulighet til å vise hva han eller hun faktisk mener om trasévalg for E39 gjennom Os kommune.
Men når den faktiske avstemningen blir gjort har nok partipisken til Frp ført til at representantene fra både Høyre og Frp nok en gang vil være unisont samstemte? Noe annet utfall hadde vært illojalt mot partialliansen?
Etter mitt syn ligger det åpenbare ansvaret for Os kommunes høringssvar om valg av trasé hos den enkelte kommunestyrerepresentant, for det betyr faktisk noe hva Os kommunestyre mener om trasévalg. Dersom det ikke var slik, hvorfor i alle verden skal da Os kommune gi ettnytt høringssvar? Lojaliteten ovenfor velgerne er vel viktigere enn å være på godfot med ambisiøse politiske kollegaer, eller å følge sentrale styresmakters valg? Og det er vel heller ikke noe poeng å føye seg etter partipisken dersom det fører til at man mister muligheten for gjenvalg?
Jeg håper våre kommunestyrerepresentanter har ryggrad nok til å stemme slik velgerne ønsker, og ikke føyer seg etter bruk av partipisken.
Det er vel ingen partier i Os kommune som har gått til valg på en bru over Bjørnafjorden med den konsekvens det vil ha for Søre Øyane og Søre Neset?
Eirik Lekven