Lokal | 23. aug. 2019

Mine tanker om Ung Arena

Lesarinnlegg: Jeg kan på ingen måte tenke meg at å drive et aktivitetshus er en walk-in-the-park.

Mine tanker om Ung Arena
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyfredag 23. aug. 2019 09:41

Os kommune har mye. Fra hotell ved sjøen og restaurant på kaien til Norges mest solgte pannekake og amerikansk veikro på grensen til Bergen kan vår kommune tilfredsstille alle behov. Vi har Os kulturskole, Oshallen, en av verdens beste videregående skoler og til og med en privatskole ute på Lepsøy.

Helt siden jeg var liten har jeg alltid hatt et sted å være (utenfor husets fire vegger), venner å være med, og ting å finne på (annet enn skjerm). Slik er det ikke nå lenger.

Da ungdomsårene kom sigende, og tilbudene i Os ble mindre og mindre (ikke minst dyrere!) har det vært veldig lite interessant for meg å være ute og gjøre ting. Et prakteksempel på dette reflekteres i dagens ungdom, som gjerne sitter og henger i venterommet på Osøyro bussterminal. Ellers er de hjemme og spiller dataspill. Poenget mitt er at i løpet av de siste årene har tilbud for ungdom minsket kraftig, men snart vil vinden snu!

Noen fantastiske mennesker har bestemt seg for å bringe Ung Arena til Os.

Ettersom jeg har forstått, vil dette gi flere muligheter til dagens ungdom i form av musikk, brettspill, sosial gaming, og kanskje noe biljard på toppen av kransekaken (det vil ihvertfall jeg se!). Dette tror, nei, VET jeg vil skinne lyset i enden av tunnelen og åpne ungdommen for annet enn dataspill hjemme og reking på terminalen. Ved første blikk ser alt greit ut, og dette vil også bringe mye positivt til den lille bygden vår, men jeg kan ingenting for den demonen inni meg som sier at dersom lyset skinner, vil lampen en dag stryke med.

OPPFØRSEL: Å drive et ungdomshus krever at alle bidrar med sitt. De ansatte på huset står gjerne for ressurser som strøm. Dersom det skal for eksempel drives en kiosk i lokalet krever det drikkevarer, matvarer, ansatte til kiosken, osv. Ungdommen kan hjelpe til her om de vil, men vil de? Hvordan kan man sikre at ingenting blir stjelt mens lokalet er stengt? Må man til med kodelås, fingerscan osv? Dette bringer meg videre til neste punkt, nemlig kostnader.

KOSTNADER: Jeg kan på ingen måte tenke meg at å drive et aktivitetshus er en walk-in-the-park. Utstyr, strøm, mat, drikke, eventuelt kameraovervåking, musikkutstyr, biljardbord osv kommer med en prislapp. Som de fleste kanskje har regnet seg frem til allerede, vil ikke denne prislappen vise 0. Utgifter finnes i alt her i verden, og hvordan vil det ramme ungdommen? Må vi betale for å komme inn i lokalet? Eller blir kiosken svindyr å handle i? Etter min kunnskap er ikke disse tingene bestemt enda, og uansett resultat vil det alltid være noen som har noe å klage på. Sånn er livet.

Så til dere ungdommer som leser dette langt frem i tid når aktivitetshuset er i full drift, og har noe dere vil klage på: HOLD GODT KJEFT! Dere har fått en plass, en plass hvor ungdommer kan være med hverandre og dere har mange flere muligheter enn det dagens Osøyro tilbyr (med mindre du driver med sport, da).

Til syvende og sist vil jeg takke de flotte osingene som tar på dere arbeidskappa og satser på dette. Stor applaus til dere!

Tusen takk for meg, og ha en fin en!!

Hallvard Moberg

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.