Kommunen, støy og nattklubb
Leserinnlegg: Det tok mer en to år før kommunen innrømmet at musikken fra Irish Cat var en plage for naboene, langt ut over tålegrenser og i strid med gjeldende forskrifter.
Det tok mer en to år før kommunen innrømmet at musikken fra Irish Cat var en plage for naboene, langt ut over tålegrenser og i strid med gjeldende forskrifter. At OPUS var en plage for sine naboer bekymret ikke kommunen, men BBEI tok ansvar og ryddet opp.
Kommunen innså til slutt at lokalet ikke var egnet for høy musikk og påla Irish Cat etter to års drift, å dempe musikkvolumet og sette lydsperrelås på volumknappen. Men altså først etter at alle naboenes klager på for høyt støynivå var endelig avvist i klagesaken.
Dette har kommunen aldri før krevet av noen andre nattklubber i sentrum.
Nå i høst har kommunen endret forståelsen av eget vedtak. Fra en tolkning om at støy fra nattklubber i et sentrum regulert for nattklubbvirksomhet og må forventes, til at beboerne likevel ikke trenger å tåle dette. Naboene har hele veien hatt forskriftene på sin side uten å få gjennomslag før nå. Når kommunen nå skal se hen på regelverket så gjør det susen for utviklingsmuligheten i sentrum.
Naboene og boligutviklerne kan bare ta det hele med et stort smil. Det måtte ende slik, men det tok mange år før man benyttet seg av gjeldende regelverk, OPUS som ble startet som nattklubb i 2007 verken trengte eller tok smålige hensyn. Ikke Irish Cat i starten heller, men nå.
Med dette fikk altså naboene endret denne virksomheten fra å være støyende til å ta hensyn.
Klager og anførsler om at lokalet var uegnet for en nattklubb med høy musikk, slik det var prosjektert og nabovarslet er for alltid dokumentert. For å prøve få til drift som en i en vanlig nattklubb, ble det nå i høst ble søkt om å få bygge nye støydempingsvegger for at se om man skal kunne fjerne desibelsperren og guffe opp igjen. Det er ikke sikkert det lar seg gjøre, men man kan jo oppriktig håpe.
Det er veldig viktig for kommunen at naboene ikke ble hørt med sin klaging. Men naboene er i sannhet blitt hørt. Søknaden, planene og tegningene er blitt endret, også selve vedtaket er tolket på nytt i ettertid. Dette er nå den første nattklubben i sentrum som må ta hensyn og rette seg etter loven krav i forhold til støy fra musikkanlegget. Det fremkommer i saken at Bar2be slipper foreløpig.
Vi var aldri mot nattklubben, men for boliger, men kommunen var åpenbart mot oss helt siden vi klaget på støyen. Som altså var berettiget.
Personlig hadde jeg tro på at boliger og nattklubber kunne fungere sammen hvis begge innrettet seg, men kommunen ville ikke medvirke i en slik dialog, dessverre. Men resultatet ble det samme, men ved hjelp av intens krangling og stå på vilje – betalt av noen av naboene. I alle fall hvis nattklubben makter de nye støydempingskravene.
Det langt mer alvorlige og kanskje mest oppsiktsvekkende, var at kommunen bevisst lukket øynene for at lokalene på åpningsfesten utgjorde en betydelig sikkerhetsrisiko for gjestene. Ingenting var i orden og kommunen så det og ble gjort oppmerksomme på dette. Rene katastrofetilstanden for gjestene etter vårt syn ble godtatt.
Her blandet vi oss utilbørlig inn, først ut fra motstanden mot selve etableringen uten nabovarsel, men senere når sikkerhetssituasjonen ble beskrevet, ut fra det bransjeansvaret vi har. Vi varslet, argumenterte og dokumenterte avvik. Vi har aldri sett lokalene selv, men bare lest oss til situasjonsbeskrivelsen. Jeg tror kommunen åpnet øynene i et møte vi hadde året etter åpningsfesten.
Skal vi beklage dette?
Det ble veldig ille mottatt av enkelte med makt høyt oppe i systemet at vi pirket i dette.
Vi presset på for å få frem en full søknad med nabovarsel for derigjennom å få kontroll med støyen og sikkerheten kom som en bonus. Og slik ble det.
Man kan ikke lenger legge skjul på at et skjenkeløyve for 300 personer i dette lokalet, slik lokalet var bygget i 2010, må ha vært hinsides enhver fornuft eller kanskje på grensen til grov uaktsomhet.
Det ble sågar gitt løyve til å slippe søknad for en angivelig utvidelse fra 200 til 300 personer, noe som er direkte feil forvaltning av dagens lovverk. Rene katastrofeavgjørelsen. At lokalene aldri hadde godkjenning for noe i nærheten av 200 fra før, gjør situasjonen mye verre, ut fra et faglig synspunkt.
Selv i dag etter søknad og en rekke sikringstiltak vurderes 190 gjester som absolutt maks av kommunen. Men dette er et helt annet lokale med bedre fluktmuligheter enn der man startet. Normtallet i forhold til arealet er over 400 personer. Så dette er i dag i beste fall en nattklubb med halv kapasitet og et beskjedent lydnivå, hvor dørvakten må telle nøyaktig. Var det ikke i realiteten en bjørnetjenste og la nattklubben slippe søknad fra start? Man leier et areal med teoretisk plass til et bruksløyve for rundt 400 og kan bare selge øl til halvparten.
Det ble kanskje lagt tung politisk prestisje i at innbyggerne skulle få dette tilbudet for enhver pris. Vi opplevde det som at dette ble fulgt alt for lojalt opp av enkelte representanter for myndighetene.
Dette er i så fall en lojalitet som kan vise seg å være farlig, slik som det åpenbart kan ha vært her.
Vi har fått mye støtte og forståelse på denne lange veien, men de som støttet oss forsvant fra ”saken”. De var enige men kunne lite gjøre.
Alle lovens og kommunens sikkerhetsventiler ble slått av fra start, bevisst eller ubevisst. Man kan bare spekulere i årsaken. Bare kommunen selv kjenner beveggrunnen. Det er ikke lov å skjenke fra noen lokaler i Os som ikke har brukstillatelse som skal fremlegges. Dette er for så vidt ikke lov noen andre steder i landet heller. Spesielt i nattklubber praktiseres dette strengt pga alkoholen påvirker oppmerksomheten ved uhell og situasjoner. Nå opplyser riktignok kommunen til Fylkesmannen at man ikke har praktisert plan og bygningsloven ved etablering av utesteder i sentrum. Så kanskje sikkerhets ventilene ikke var i bruk. Men det er de nå, for akkurat dette utestedet.
Den nye bareieren har sammen med Sweco tatt tak i både sikkerheten og støyulempene på en betryggende måte og man kan lese seg til at nattklubben nå er både tryggere og mer forskriftsmessig enn i fjor. Vi har opplevd at han også har tatt hensyn til sine omgivelser etter beste evne. Alt er mye bedre nå enn for 2 år siden, men kommunen er og blitt mye strengere.
Vår syting og klaging og krangling med kommunen har hjulpet både i forhold til sikkerhet men også i forhold til vårt primære mål, støybelastning på omkringliggende boliger.
Kommunen har prøvd å gjøre dette til en konflikt mellom naboer og har lykkes langt på vei. Men de kan aldri med rette peke på oss, som skyld i at nattklubben måtte investere betydelige beløp i sikkerhet, støydemping og samtidig redusere kapasiteten med 40%.
Nå sier kommunen at vår lange kamp ikke har ført til noe som helst endring av vilkårene som er satt til etablering av denne nattklubben. Men til det trengs det vel ingen kommentarer.
I motsetning til alle andre, eksisterende og historiske, må akkurat denne nattklubben følge loven og ta hensyn.
Det eneste som gjenstår er støy i sentrum om natten utenfor nattklubbens inngangsparti. Her foreslo saksbehandler at nattklubben ikke skulle ha pålegges noe ansvar og fikk støtte av politikerne. I saken står det at slik støy er påregnelig, noe som selvsagt er feil det og.
Informasjon fra planavdelingen om at politikerne i 1983 ønsket og åpnet for nattklubbvirksomhet i sentrum virker for utrolig? Det er vel ingen andre som med hånden på hjertet tror at de folkevalgte satt i 1983 og bestemte at det skulle tillates støy kl 4 om natten utenfor soveromsvinduene til folk. Skrik og skrål fra en sammenstimling av festglade nattklubbgjester 30 år frem i tid i et område med boliger i de omkringliggende husene. Nei, nei – det var ikke slik. Noen farer med tøys, og man har innrømmet at man kanskje var litt upresise når man hevdet dette.
I så fall dette skulle ha vært rett, ville politikerne vært veldig innkonsekvent når man vedtok de nye politivedtektene i 1998.
I politivedtektenes § 3. om ”Ro og orden på offentleg stad” står det at: På eller like attmed offentleg stad må ingen vere med i oppstyr, samanstimling, larm eller bråk som skiplar den allmenne orden eller ferdsel.
Så da er ikke slik sammenstimling utenfor nattklubber tillatt likevel, og man må stå pent i kø.
Med de nyeste vedtakene i forhold til støy og basert de gjeldende politivedtektene kan man nå trygt bygge boliger i sentrum. Det er avklart at dette området er regulert for forretning, kontor og bustader og nattlige bråkete sammenstimlinger av festglade mennesker er ikke tillatt - ennå.
Det var muligheten for å bygge lovlige boliger som kunne selges som var målet med kampen mot kommunens folk, og det tok tre år og kostet masse penger.
Bonusen må uansett være at nattklubben ble den dokumentert tryggeste og kanskje beste. Og det kan bare ønskes alt godt til den nye eiere herfra.
Terje Haugan