Halvparten av hyttene uten slokkeutstyr
Brannvesenet oppfordrer derfor alle til å påse at alt står bra til når det gjelder brannsikkerheten på hytten.
Vi tilbringer mindre tid på hytten enn hjemme. Derimot kan du være i større brannfare på hytten enn i din faste bolig, hvis hytten mangler brannsikring. Undersøkelser viser at hyttefolket har mye potensial til å ha mer fokus på brannsikkerhet. De bekrefter også at de vil bruke hytten mer enn de pleier denne sommeren.
– Vi har ikke eksakte tall for hytter i vårt område, men statistikken viser at det er nær 40 prosent av alle hytter som ikke har fungerende røykvarsler. Det er også over 50 prosent som ikke har slokkeutstyret i orden, sier Svein Rune Frantzen, feier og tidligere brannkonstabel i Bjørnafjorden brann og redning.
– Fra Tryg Forsikring vet vi at det er rundt 1.200 hyttebranner hvert år i Norge, og at mer enn 30.000 hytteeiere har opplevd brann på nært hold de siste ti årene.
De siste årene har antallet hyttebranner forårsaket av elektrisitet økt.
– Vi bør være oppmerksomme på at det elektriske anlegget i eldre hytter kan begynne å bli brannfarlig. Samtidig bør vi huske på at moderne hytter inneholder gjerne flere elektriske installasjoner, noe som kan øker risiko for brann, opplyser Frantzen.
Nå oppfordrer brannvesenet at hyttefolket i vårt område tar brannforebygging på hytten på alvor, både i eldre og i nyere hytter.
– Røykvarsler og slokkeutstyr kan redde både hytten din, og ikke minst liv. Det er faktisk påbudt med røykvarsler og slokkeutstyr i alle boliger, inkludert hytter, påminner Frantzen.
– Det finnes en enkel sjekkliste for å ivareta brannsikkerheten på hytten. Brannvesenet anbefaler alle å forholde seg til den. Skriv den gjerne ut, og heng den opp på veggen, er Frantzens anbefaling.
Sjekkliste for brannsikkerhet på hytten:
- Sjekk røykvarslerne hver gang hytten tas i bruk.
- Ha alltid ekstra batterier i reserve
- Gå aldri fra levende lys
- Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
- Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
- Ikke gå fra hytten med elektriske apparater i bruk
- Vær ekstra varsom ved bruk av gass
- Sjekk utstyr og slanger jevnlig
- Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
- Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette