Ble studiedrømmen knust?
Har tips til veien videre.
Pressemelding fra Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse:
Å ikke få tilbud om studieplass på førstevalget kan oppleves som om drømmen din er knust. Men du er ikke alene om å oppleve dette.
Fjorårets tall viser at nesten halvparten av søkerne ikke fikk plass på førstevalget. Å få avslag kan føre til at man må åpne blikket for andre muligheter. Husk at det finnes utallige andre spennende studiemuligheter der ute.
– Vær åpen for nye perspektiver hvis du ikke kommer inn på drømmestudiet, sier karriereveileder Kiya Ahmed.
Karriereveiledning.no gir deg 5 tips om hvordan du kan finne din plan B.
1. Hold motet oppe
Selv om det kan være vanskelig, prøv å tenk annerledes: Kanskje dette er en anledning til å oppdage nye og spennende muligheter? Andre-, tredje- eller fjerdevalget kan være like bra som førstevalget ditt. Takk ja til tilbudet du har fått, samtidig som du står på venteliste.
2. Sjekk ledige studieplasser
Onsdag 19. juli finner du oversikt over ledige studieplasser på samordnaopptak.no.
Torsdag 20.juli kl. 9.00 kan du søke på disse ledige studieplassene. Her er det først til mølla-prinsippet, så lenge du oppfyller opptakskravene! Hvem vet? Kanskje drømmestudiet venter på deg et annet sted i landet.
3. Andre studiemuligheter
Du kan også ta enkeltemner eller nettbaserte kurs for å utforske dine interesser og bygge nettverk. I tillegg til å få innsikt i områder du er nysgjerrig på, vil du utvikle viktig kompetanse. Best av alt! Dersom emnet inngår i en utdanning du vurderer å ta senere, kan du søke om fritak.
4. Ta opp fag
Ved å ta opp fag eller gå et år på folkehøgskole, kan du opptjene verdifulle alders- og tilleggspoeng som gir deg en sterkere søknad. Merk deg at folkehøgskolene ikke har søknadsfrister, men løpende opptak helt fram til start eller til det er fullt.
5. Få arbeidserfaring!
All jobberfaring er verdifullt. Arbeidserfaring hjelper deg med å utvikle viktige ferdigheter som kommunikasjon, samarbeid, problemløsning og ledelse. Disse ferdighetene er nyttige i alle typer jobber og utdanninger. Dersom du i tillegg velger en relevant jobb for utdanningen du søkte på, kan det gi en bekreftelse på om dette er riktig vei for deg.
Til slutt, ta gjerne en titt på ansa.no og utdanningiverden.no hvis du vurderer å studere i utlandet.
Om du har spørsmål om jobb og utdanning kan det være lurt å snakke med en karriereveileder. På Karriereveiledning.no kan du få drop-in karriereveiledning via chat eller telefon. Dette er en offentlig og gratis tjeneste.
Noen viktige datoer:
- Cirka 29. juli er det suppleringsopptak. Det betyr at søkere på venteliste kan få nytt tilbud.
- For noen studier kan lærestedene også etterfylle studieplasser fra cirka 4. august og utover.
- Husk at det finnes studier som har løpende opptak og oppstart.
- Enkeltemner søkes via Søknadsweb og tilbudene finnes på det enkelte universitet sitt nettsted.